Protein

Visste ni att några av de starkaste djuren vi har på vår planet är växtätare?
 
Inte frågar man en gorilla hur den får i sig sitt protein? Det är en stor myt att vegetarianer/veganer inte skulle få i sig tillräckligt med protein. Många tror att man behöver få i sig jättemycket protein idag, och får man inte det är det omöjligt att bygga muskler. Fel! Finns många veganska kända triathles, bodybuilders etc som klarar sig bra. Och även vi andra som inte tränar på en så hög nivå men son styrketränar/tränar annat klarar oss också! Det många inte vet är att t.ex. sojabönor innehåller mer protein per 100 g än kött. Det får en köttätare att tänka till lite :) Sojabönor har 34 g protein/100 g och kyckling har bara 26 g protein/100 g. Även röda linser ligger på 27 g så det är inga problem!
 
Till skillnad från animalskt protein som ofta innehåller essentiella aminosyror (livsnödvändiga), så gör inte alla vegetabilska källor det tyvärr. Men vegetarianer/veganer äter oftast en väldigt varierad kost så då får vi i oss de genom att kombinera olika proteinkällor under dagen. De essentiella aminosyrorna man bör ha koll på är fenylalanin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, treonin, tryptonfan och valin.
 
Detta kan vara knepigt att hålla koll på och därför är det viktigt att äta just en variead kost. Dock har jag goda nyheter! Det finns faktiskt fullvärdiga proteinkällor som inte är animaliska. Quinoa, bovete, hampafrön, chiafrön, soja, vetegräs, avokado och även aloe vera! Jag äter alla dessa livsmedel, då de inte bara är goda, men även väldigt proteinrika som sagt, och näringsrika. Aloe vera är lite knepigare, det säljs idag som dryck och oftast är de sötade vilket för mig inte är ett första handsalternativ..
 
Andra växtätande djur förutom gorillan? Elefant, ko, giraff, flodhäst, häst, även noshörningen är vegan! Noshörningen är faktiskt ett djur som kan äta växter som är giftiga för andra djur, coolt ju ;) Finns även massa andra djur som är veganer och glöm inte att det en gång i tiden fanns växtätande dinosaurier på vår planet som var starka och klarade sig bra på sitt växtbaserade protein!
Veganism | | Kommentera |
Upp