Grova rågfrallor - recept


Det här brödet har ni sett tidigare på min blogg, men det fick bli det igen. Så himla gott!
Grova rågfrallor (15 st):
450 g vatten
250 g rågsurdeg
10 g jäst
650 g vetemjöl med hög proteinhalt
125 g grovt rågmjöl
20 g havssalt
100 g blötlagd torkad och hackad frukt t.ex. russin, aprikoser eller färsk hackad frukt (kan uteslutas)
pumpakärnor, solrosfrön eller andra kärnor, frön eller havregryn till topping
Blanda alla ingredienser utom saltet och frukten. Arbeta degen i hushållsmaskin i ca 10 min, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet och frukten och arbeta degen ytterligare 3-5 min. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
Forma en lång rulle av degen och skär den i femton bitar. Doppa ena snittsidan av degbitarna i topping och lägg frallorna på två plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 2 timmar i rumstemperatur.
Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in frallorna i ugnen och grädda dem i 12-15 minuter.
Låt bröden svallna på galler.
Ät sedan med ett nyttigt pålägg och njut! :)