Ekologisk choklad

Fler och fler ekologiska mörka choklader börjar dyka upp i affärerna. Men det gäller fortfarande att hålla utkik på innehållsförteckningen.
 
Den här mörka chokladen kommer från Coops egna märke Änglamark, och innehåller kakaomassa, rörsocker, kakaosmör, emulgeringsmedel (E322 sojalecitin) och vaniljextrakt.
 
Hittar ni något som inte bör finnas med? Ja, självklart gäller det E-ämnet sojalecitin. Det är den enda ingrediensen som inte är ekologisk in denna choklad och varför kan man undra?
 
Sojalecitin använder man för att smeten ska kunna blandas slät och inte skära sig. Sojalecitin utvinns ur sojabönan men för att man kan kunna utvinna lecitinet använder man i vissa fall bensin (!), och eftersom sojalecitin är värmekänsligt hettas det inte alltid upp ordentligt vilket gör att en del bensin inte avdunstar. Detta betyder att det kan finnas spår av bensin i chokladen som vi njuter av.
 
Det är svårt att få tag i GMO-fri sojalecitin, vilket gör att chokladen vi äter innehåller sojalecitin som inte är ekologisk. Sojalecitin finns inte bara i mörk choklad, utan i många andra varor och det är självklart något som vi helst ska undvika.
 
Som tur är har jag hittat en choklad som inte innehåller sojalecitin som jag har skrivit om tidigare, från märket Vivani. Det märket är det jag i fortsättningen alltid kommer att köpa, även om den kostar några kronor mer.
Hälsosnacks, Kost, Vegansk kost | |
Upp